BEAUTY,  TIPS

TIPS PENJAGAAN RAMBUT

Semua orang tahu, rambut tu mahkota wanita. Tak kisah la yang pakai tudung ke, yang tak pakai tudung ke, penjagaan rambut sebenarnya sangat penting. Lagi-lagi yang pakai tudung, jangan ingat orang tak nampak kita tak payah jaga rambut pulak. If we really take care of our hair, nak pakai
tudung pon selesa sebab takde la rasa gatal-gatal dan sebagainya.

So disebabkan ada yang tanya tips penjagaan rambut, (acah-acah pulak kam :p) ter rajin la nak tulis pasal tu harini πŸ˜‰ Btw, this is my personal hair tips and I rasa semua tips ni basic sangat. Kalau nak
yang extra care or tips, tanya la pada yang pakar πŸ™‚

My Hair Tips

1. Do not wash your hair everyday as it can strip away your natural hair oil. Bila dah tak ada natural hair oil tu, scalp akan jadi kering. So basuh rambut 2 hari sekali je okay πŸ˜‰

2. Cari shampoo yang sesuai dengan condition rambut. You know your hair well! Macam I sekarang ni my concern is about my hair fall. Banyak gila brand yang I dah try tapi sama je gugur rambut tu sampai I rasa boleh botak kepala ni haha. Sampai la one day terbaca dekat twitter pasal brand Moist Diane, terus beli sebelum habis stock. So after I pakai Moist Diane untuk Volume & Scalp tu, memang serious berkesan gila. My husband pon experienced the same thing and dia puas hati gila dengan shampoo ni. So bagi yang ada problem yang sama boleh la try mana tau berkesan jugak dekat korang.
P/S: Sebaiknya shampoo rambut dalam seminggu tu 3-4 kali je pon dah memadai.

3. Guna conditioner after shampoo rambut. Semua tahu yang shampoo tu sifat dia alkali. Our average hair pH level is arount 4.5 to 5.5. So bila guna conditioner yang bersifat slightly acidic, akan helps to cover the cuticle. Bagi yang tak tahu, cuticle tu ialah outer cellular layer of our hair yang protect rambut kita. I paling suka after pakai conditioner sebab rambut jadi lembut gila!

Haa one more thing, apply conditioner tu dekat rambut je tau, jangan apply dekat kulit kepala sebab aim utama guna conditioner ni untuk rambut, BUKAN scalp. I used the same brand as my shampoo jugak; Moist Diane. (macam dalam gambar tu)

tips penjaagan rambut

I pakai this one! Left shampoo, yang treatment tu is the conditioner.
sumber: google

4. Before pakai tudung, make sure keringkan dulu rambut tu kalau tak kepam je and it’s not good for our hair. As for me, kalau I takde nak rushing pergi mana-mana, I will take some times untuk biar rambut tu kering sendiri. Tapi kalau dah nak cepat pergi mana-mana ke time tu, memang I akan guna hair dryer. But make sure to apply thermal protector on your
hair before keringkan guna dryer tu ( tapi I pon ikut mood jugak nak apply ni πŸ˜›) Actually hair dryer ni akan merosakkan rambut if kita guna hari-hari.

Antara disadvantages of using the hair dryer; boleh buat rambut dehydrated, remove its natural brightness and shine, akan lemahkan thread rambut kita and also akan rosakkan texture rambut. So kesimpulannya, guna hair dryer masa tengah desperate je okay! πŸ˜…

tips penjagaan rambut
Use this one, apply dekat rambut as a protector before nak guna dryer πŸ™‚ This one from Etude House.
sumber: google

5. Next tips, rajin-rajin kan lah diri apply minyak dekat rambut. Beli la from drugstores, argan oil ke, minyak zaitun ke. Banyak sangat brand yang ada dekat drugstores tu, tinggal pilih yang sesuai dengan your hair concern je.

I pakai Lucido Argan Oil. Wangi gila okay! And lepas pakai rasa macam makin lembut je rambut and sumpah senang nak manage rambut. kadang-kadang tu, if malas guna hair protector yang etude house tu, I apply je minyak ni dulu before dry my hair. Dah berbotol-botol beli from Watsons. Memang I recommended sangat la kalau nak try this one!!

tips penjagaan rambut
Beli yang ni tau!

6. Hair & Scalp treatment from the saloon. I pon baru start buat this treatment last year. After treatment tu, rambut super duper wangi and lembut and rasa sihat sangat πŸ˜€ Okay la untuk memanjakan diri sekali sekala kan. I buat dekat Derrick & Team Hairdressing BTHO. Ada tempat tertutup for Muslimah. Harga untuk treatment ni RM168 only!

Untuk tips extra pulak, ada certain benda la yang wajib untuk make sure rambut korang sihat sejahtera antaranya:-

πŸ’‡πŸΏ Jangan ikat rambut terlampau ketat. And kalau dekat rumah tu tak payah la ikat rambut beriya sangat, lepaskan je rambut tu supaya rambut tu bernafas dengan aman πŸ˜‰
πŸ’‡πŸΏ Jangan ikat rambut dalam keadaan basah!
πŸ’‡πŸΏ Jangan sikat rambut semasa basah.
πŸ’‡πŸΏ Always change your anak tudung. Jangan tunggu sampai bau kepam baru nak tukar pulak. Terkejut orang sebelah tu nanti :’)

Okay, I rasa itu je lah basic dan some extras penjagaan rambut yang I selalu buat. Simple je kan. And I rasa ramai jugak guna cara yang sama πŸ’ƒ
Itu je lah kot untuk kali ni. Bye!

With Love,
Sya πŸ’‹

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *