THE FACE SHOP ALOE VERA GEL REVIEW
BEAUTY,  SKINCARE

THE FACE SHOP ALOE VERA GEL REVIEW

THE FACE SHOP ALOE VERA GEL ni one of my night skincare routine. Actually dulu tak suka sangat pakai aloe vera ni. Tapi lately ni suka pulak sebab apa yang I perasan, bila I pakai before tidur, mesti part yang ada dry patch tu okay the next day.

My husband la yang pengguna tegar aloe vera gel ni, tapi dulu dia guna Nature Republic 92% aloe vera extract tu tapi since dekat IOI City Mall Putrajaya dah tutup kedai Nature Republic, so dia pon beralih arah la kepada The Face Shop punya aloe vera.

Sebenarnya nama betul dia Jeju Aloe Fresh Soothing Gel, tapi senang orang akan panggil aloe vera gel je selalunya kan haha.

So let’s talk about this product shall we? 🙂

THE FACE SHOP ALOE VERA GEL REVIEW

Price and where to buy?

I bought this from The Face Shop, IOI City Mall Putrajaya for RM24/bottle. Tapi TFS selalu ada promotion on this product, if you beli 2 dapat free 1. So you dapat la beli 3 for RM48 only 😉

THE FACE SHOP ALOE VERA GEL BUY 2 FREE 1
Baru restock last week

Packaging

It comes in a transparent green plastic tub with lid. Unfortunately, it is quite unhygienic sebab every time you nak pakai kena celup-celup 🙁 So it is recommended to use spatula masa you nak ambil the aloe vera gel from its container. Kalau desperate sangat pon, basuh tangan bersih-bersih then terus celup for once je and kalau nak celup lagi basuh tangan semula 🙂

This product comes in a BIG and bulky container which is obviously not travel friendly. Makan space betul kalau nak bawa travel mana-mana. Dah la Air Asia bagi 7kg je free 😂

THE FACE SHOP ALOE VERA GEL CONTAINER
TFS PRODUCT INGREDIENTS
Made in Korea

Ingredients

Aloe Barbadensis Leaf Extract•Glycerin•Alcohol Denat.•Polysorbate 20•Carbomer•Triethanolamine•Bis-Peg-18 Methyl Ether Dimethyl Silane•Glyceryl Polyacrylate•Allantoin•Betaine•Sodium Polyacrylate•Caprylyl Glycol•Ethylhexylglycerin•Citrus Paradisi (Grapefruit) Seed Extract•Artemisia Princeps Extract•Butylene Glycol•Polyglutamic Acid•Lactobacillus/Aloe Barbadensis Ferment Filtrate•Dipropylene Glycol•Pentylene Glycol•Morus Alba Bark Extract•Glycine Soja (Soybean) Seed Extract•Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower/Leaf Extract•Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract•Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract•Monarda Didyma Leaf Extract•Ocimum Basilicum (Basil) Leaf Extract•Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract•Origanum Vulgare Leaf Extract•Mentha Viridis (Spearmint) Extract•Melissa Officinalis Extract•Water/Eau•Disodium Edta•Phenoxyethanol•Chlorphenesin•Parfum/Fragrance

  • Aloe Barbadenis or Aloe vera is one of good soothing ingredient, anti-oxidant and also for hydrating. Sebenarnya soothing ingredients ni bagus untuk preventing inflammation and redness in sensitive skin.
  • Glycerin pon ada in this product which is so good! It helps to hydrate our skin and hold on to moisture. 
  • Parfum/Fragrance. Attention to those yang sensitive dengan fragrance, better jangan pakai tau sebab ada fragrance in this product 🙂
  • Formulated without 5 additives: paraben, benzophenone, animal oil, mineral oil, artificial coloring.

What it claims?

  • Formulated with 99% aloe barbadensis leaf extract from Jeju to soothe and moisturize the skin! 
  • This gel can be used for various purposes, including moisturizing, soothing, facial pack, and after-sun care. As aloe barbadensis leaf extract is absorbed into the skin without leaving any sticky residue behind, it soothes and moisturizes at the same time. 

Texture and smell

Texture dia sticky, takes some time untuk dia kering lepas apply tu. Bau dia best, so refreshing.

TFS TEXTURE
Gel texture (tak sapu lagi, just letak je dekat tangan sebab nak bagi nampak macam mana texture dia hehe)
TFS TEXTURE
Lepas dah sapu rata, nampak so moisture kan?

How to use this product?

Actually aloe vera gel ni multipurpose, banyak function dia tau. Antaranya:-

  • Moisturizing cream
  • Base makeup
  • After shave cream
  • For hair treatment. i ada baca dekat twitter, dia letak dekat rambut and rambut dia jadi lembut sangat. boleh la try kot 🙂
  • For swollen eyes. Elok la untuk siapa yang ada mata panda tu hehe.
  • Nail essence
  • For whole body. Boleh buat kulit selembut punggung bayi haha.
  • Boleh jadikan mask kalau kulit kena sunburn!

Tapi my favourite is, jadikan dia overnight mask. Apply tebal-tebal before tidur. bangun pagi esok bilas dengan air, you akan feel the difference 🙂

Recommended?

Yes. Very recommended. Pi la beli tengah murah lagi tu dekat The Face Shop hehe. Tapi buat patch test dulu tau, takut tak sesuai ke dengan kulit you 🙂

Okay that’s all. TTYL. Leave me your comments or any inquiries on the comment section below. I’ll reply A.S.A.P. Thank you đŸ™‚

With Love, 
Sya đŸ’‹

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *