BEAUTY,  SKINCARE

MY CURRENT SKINCARE ROUTINE

Someone ask me about my skincare routine. If you guys ada baca in my post before this, my skin is in a quite bad condition for the previous months. Alhamdulillah, sekarang masih process recover lagi, ada parut and all that tapi better sangat thank before! (tengok my post about MY ACNE JOURNEY).

Seperti yang semua sedia maklum, hydration is very important for our skin untuk menjaga our moisture barrier. Kulit kita ni ada moisture barrier (Imma do a post about this later!) untuk our healthy skin. Senang cerita, if barrier ni rosak, maka rosaklah kulit kita, tumbuh lah segala jerawat, tiny bumps etc.

Moisture barrier or Lipid layer tu la yang the one that protect our skin so it will be a good healthy one or a bad one 😚
sumber: Google

Basic daily skincare yang korang kena tau is; Cleanser > Moisturizer > Sunscreen (see previous post about sunscreen!). Serum, toner etc tu is just an additional to your skincare. Tapi yang di highlight kan di atas is MANDATORY! I nak pakai makeup pon, kena jugak pakai skincare ikut step tu, the only you can pakai the makeup.

In my daily skincare routine, my step;

Cleanser > toner > serum > moisturizer > sunscreen

Kalau malam pulak, just tolak sunscreen je lah. Mana ada matahari malam malam buta kan hahaha.

1. Cleanser

The one that I stick to sampai sekarang is Himalaya Aloe Vera and Apricot Gentle Exfoliating Daily Face Wash and also Artistry Hydra-V fresh foaming cleanser.

Yang Himalaya tu memang ada macam pasir pasir tu, but it is so gentle and memang halus sangat so I think tak ada masalah if guna as daily cleanser pon. It’s quite berbuih (tapi tak over pon) and bila guna rasa macam muka bersih gila.

For Artistry pulak, if korang tak pernah dengar, it is an Amway product, dah established more than 20 years. It is a gel type of cleanser, tak berbuih sangat and best if you guna berus untuk cuci muka tu. What I like about this product is, dia tak buat muka I kering. Sumpah I suka gila! Sebab before this muka kering teruk especially bnahagian pipi yang tepi mulut tu 🙁 But after using this product, so far tak pernah kering lagi la muka hehe.

2. Toner

I super duper love Hada labo hydrating toner. If korang tengok dekat its packaging, dia tulis Lotion but it’s actually a toner 🙂 Yang best nya about this toner, dia ada Hyaluronic acid which is so good for our skin moisture.

Lagi satu, I used Artistry Hydra-V Fresh Softening Lotion. This one pon best sebab it makes my skin hydrate. But if ada yang tanya which one lagi best, my personal opinion, Hada labo lagi best hehe.

3. Serum

Serum ni basic function dia sebenarnya untuk balance kan oil-water ratio dekat kulit. So tak wajib pakai pon. But I super love the Innisfree Green Tea Seed Serum. It claims to moisturise our skin from deep within. It works well on my skin. So give it a try, tak rugi pon hehe.

sumber: google

4. Moisturizer

The holy grail moisturizer that save my life is Physiogel Daily Moisture Cream. It is in the cream texture, quite oily on the skin and I rasa tak sesuai untuk orang yang ada very oily skin.

The best ingredients yang ada in this moisturizer yang buat I nak try at the first place is Ceramide. Ceramide ni main function dia untuk kukuhkan lagi our moisture barrier and dia jadi pelindung kepada kulit supaya tak hilang kelembapan and dalam masa yang sama jadi pelindung dari kotoran surrounding environment.

sumber: google

5. Sunscreen

I guna 2 types of sunscreen. If I wear makeup, or just nak keluar pergi kedai ke, pergi pasar ke, I’ll use Skin Aqua UV mild gel spf 30 PA+++.

If I nak keluar jalan jalan and I taknak pakai makeup, I’ll use Artistry Ideal Radiance Spf 50++++ sebab dia ada sedikit whitecast and buat muka nampak smooth. Tapi botol dia quite kecil and harga takleh dibawa berbincang sangat so pakai pon sekali sekala je la :’)

So itu je lah yang wajib I pakai. And selalunya, product Artistry tu I akan pakai waktu malam. Or tengok lah, ikut mood jugak haha.

7. Makeup remover

The best one so far is Garnier Micellar water! Tapi if pakai makeup banyak, I prefer guna yg Micellar Oil-Infused Water sebab rasa macam lagi bersih hehe. Tapi for daily use, guna yang Micellar Cleansing water yang biasa tu 🙂

Okay, itu je la yang wajib wajib nya pon. Tapi selain products di atas, I guna jugak sheet mask, aloe vera soothing gel (as mask), Freeman mask (yang peel-off and clay type) tapi tak guna hari-hari la. Paling rajin pon seminggu sekali je guna. My favourite sheet mask is Dr. Morita sebab ada Hyaluronic Acid yang berfungsi untuk melembabkan kulit jugak.

Other products that I used:

My skincare collection:

Actually banyak gambar jugak yang dah ambil, tapi tak tau folder mana. dah kecelaruan so google je lah senang 😅 That’s all for today. I hope you get some info about skincare after reading this post 🙂

UPDATE: My current favourite sheet mask goes tooooooooo NARUKO RAW JOB’S TEARS MASK! Review here 🙂

With Love,
Sya 💋

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *