BEAUTY,  SKINCARE

KEPENTINGAN SUNSCREEN SERTA SPF YANG SESUAI

Kepentingan Sunscreen/sunblock? Penting sangat ke dalam daily skincare kita? Isu ni memang hot sangat sejak akhir-akhir ni. You guys tau tak sunscreen/sunblock dengan SPF yang sesuai ni sangat PENTING dalam skincare harian korang?

Sekarang dekat twitter pon tengah hot issue pasal sunscreeen ni. Mana tak nya, ada local product ni (n*******y) jual sunscreen harga tak masuk akal; 15ml for RM59 sedangkan you can get any sunscreen in drugstores dengan harga yang lagi murah! Idk la if diorang punya product tu terlampau bagus or what but high end product yang jual sunscreen like, dekat Sephora sekali pon lagi murah dari that local product. That’s why jadi hot issue sangat tu hehe. First of all, before we proceed, just wanna ask, siapa pakai sunscreen in your daily skincare routine, angkat tangan?🙋‍♀️ I think ramai uga yang dah ada kesedaran untuk pakai sunscreen (including me), mostly lepas baca tweets from Iman (thanks to her).

I started to add sunscreen in my daily skincare routine in 2017. Before tu, pakai sunscreen if nak pergi pantai ONLY! As I mentioned in my previous post (MY ACNE JOURNEY PART 1) I start dengan Biore Perfect Protect Milk SPF 50+.

credit: Google

Unfortunately I tak sesuai dengan this sunscreen.

So I move on lah, guna Skin Aqua UV Mild Gel SPF 30PA+++ (110ml, ~RM40). It works wonderful on me Alhamdulillah. Yang best nya, dah hampir 6 bulan I guna, tak habis-habis lagi! (and ramai yang setuju skin aqua lambat habis)

Actually ramai jugak yang tak tahu kepentingan sunscreen ni 👇 (based on poll yang Iman buat dekat twitter).

cedit: Imanabdulrahim.com

So let’s discuss about sunscreen.

Apa itu sunscreen/sunblock?

Based on the research and pembacaan I:

  • Sunblock is a physical type of skin protector, bila kita apply sunblock dekat skin, it will reflect the sunlight. Senang cerita, the layer of sunblock yang kita apply dekat kulit kita, akan jadi barrier dari UV rays dengan cara akan reflect or scatter UVB lights. Usually, sunblock ni ada white cast (yang putihputih bila kita pply tu). Active ingredients yang biasa nya ada dalam sunblock/physical sunscreen ni ialah titanium dioxide and zinc oxide.
  • Sunscreen is a chemical kind of protection from sunlight. Sunscreen ni tak block physically macam sunblock tapi bila kita apply suncreen, dia buat UV rays yang kena dekat kulit kita akan di serap ke dalam kulit kita dan di tukarkan kepada HEAT, dan UV tu akan keluar kan dari badan dalam bentuk heat tadi. So sunscreen lagi recommended as daily used sebab dia lagi light dari sunblock. Active ingredients yang ada dalam sunscreen ni usually avobenzone, octonoxate and oxybenzone.

Apa itu UVA, UVB, SPF and PA?

  • UVA: ‘A’ in UVA stands for Aging. So UVA is the rays yang boleh menyebabkan kulit kita aging, berkedut, pigmentation, skin cancer etc.
  • UVB: ‘B’ in UVB stands for Burning.
  • SPF: Sun Protective Factor, and digunakan untuk estimate the amount of UV radiation untuk seseorang tu dapat sunburn dengan protective sunscreen.
  • PA: Selalu kan nampak term PA dekat sunscreen (eg: SPF 50 PA+++)? PA ni ialah Protection Grade of UVA rays. Yang + tu apa pulak?
  1. PA+ : Some UVA protection
  2. PA++ : Moderate UVA protection
  3. PA+++ : High UVA protection
  4. PA++++ : Extremely high UVA protection

Macam mana nak tau berapa SPF yang sesuai dan berapa lama that particular sunscreen akan protect dari UV rays?

SPF Number x Time to Burn without Protection = Time to Burn with Protection.

Contohnya: SPF 15 x 10 minutes = 150 minutes of protection

Maksudnya, you boleh terdedah kepada cahaya matahari selama 150 minutes without burn!

Tapi ikut jenis kulit jugak yang Time to burn without protection tu. Ikut apa yang I pernah baca ada sorang Doktor ni punya research (sorry tak ingat mana nama Doktor tu) dia kata for those yang kulit putih, biasanya boleh expose without burn dalam 10 minit. If kulit kuning langsat, biasanya 15 minit and untuk yang berkulit sawo matang, boleh bertahan sehingga 20 minit.

So you guys boleh kira ikut jenis kulit you la ya 🙂

Kena re-apply sunscreen ke after the first application?

Jawapannya is YES! (tapi ini la yang selalu I tak buat LOL). Cuba tengok Cara untuk kira SPF tadi tu, Mengikut contoh yang I bagi tadi, after 150 minutes you dah terdedah dekat UV rays, you kena re-apply kalau tak, akan menyebabkan sunburn etc. sebab there’s no protection!

So, penting sangat ke sunscreen ni?

Yes, penting. Sebab apa?

  • Ozone layer (which is the layer yang act as shield from harmful UV rays) is depleting. So dengan pakai sunscreen daily, dapat mengurangkan risk untuk dapat skin cancer
  • Taknak dapat pigmentation or jeragat or sunburn
  • Taknak kulit cepat aging or nampak tua berkedut! It keeps you looking young.

Macam mana nak pakai sunscreen?

Kena apply 2 jari supaya dapat maximum protection. Jangan apply sikit sangat sebab mungkin takkan function sangat kalau pakai sikit.

2 jari like this!!

If you pakai make up, kena jugak apply sunscreen. before you pakai make up you akan pakai skincare dulu kan dengan cara; toner > serum > moisturiser> sunscreen> make up. So tiada alasan untuk tak pakai sunscreen okay!

Mana nak beli sunscreen?

Beli la dekat any drugstores ke, Sephora ke, Hermo ke, Shopee ke, Lazada ke , mana-mana yang you nak as long as you beli sunscreen tu and sesuai dengan you.

Update: I dah tulis cara untuk mencerahkan kulit kusam, jom baca dekat sini 🙂

Thanks for reading. See you guys in my next post. Leave your comments or any inquiries on the comment section below. I’ll reply A.S.A.P. Thank you!

With Love, 
Sya ðŸ’‹

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *